Agile en scrum

Bij Het Inventief willen we onszelf continu verbeteren. Daarbij kijken we graag over muurtjes, want van andere branches valt veel te leren. Agile werken is daar een goed voorbeeld van.

Agile betekent 'lenig' of 'flexibel'. De term slaat op een manier van projectplanning waarbij niet alles al vaststaat vanaf het begin. Dat biedt veel voordelen, maar veruit de belangrijkste is dat je bij een groot project vaak aan het begin nog niet precies weet hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. Een traditionele projectplanning geeft dan problemen (en heel veel vergaderingen voordat er pas iets wordt gemaakt). Agile werken lost dit op omdat je het project flexibel maakt.

De scrum-methode

Een vorm van Agile werken is de scrum-methode. Deze methode is ontwikkeld in de softwarewereld. Een softwarebedrijf is natuurlijk heel wat anders dan een communicatiebureau, maar toch staan beide voor vergelijkbare uitdagingen. Een softwarepakket is een complex product. Een website is dat vaak ook. En een uitgebreid relatiemagazine eigenlijk ook. De scrum-methode zorgt ervoor dat de klant veel meer betrokken is bij de ontwikkeling van het product. Het product sluit daarmee automatisch al beter aan bij diens wensen. En in plaats van het hele project in één keer te maken, worden steeds 'stukjes' project opgeleverd. Ieder 'stukje' is wel al meteen bruikbaar. In de softwarewareld is het bijvoorbeeld een (werkende!) functie in een programma, bij een communicatiebureau is het bijvoorbeeld een artikel voor een blad dat is geschreven, voorzien is van foto's en in ontwerp staat.

Scrummen met Het InventiefScrummen met Het Inventief

Snel concrete resultaten

Het is fijn om na een korte periode al concrete resultaten in handen te hebben. Iedereen ziet dat er iets gebeurt. Vaak helpt dit ook om tot nieuwe inzichten te komen. Moet er nog een pagina bij op de website? Mist er nog een artikel in het blad? Voor het uitwerken van dit soort nieuwe inzichten is alle ruimte. De planning is immers niet voor het komende halfjaar helemaal dichtgetimmerd.

Klantvertrouwelijk

Bij Het Inventief vinden we de scrum-methode heel klantvertrouwelijk. Als klant heb je namelijk echt het roer in handen en alle ruimte om bij te sturen. Wilt u meer weten over hoe scrum werkt? Lees dan de drie-delige blogserie 'Wennen aan scrummen'. Nieuwgierig hoe uw project prettiger kan verlopen en tot een beter resultaat gebracht kan worden met scrum? Neem dan contact op met Pieter-Marijn van der Velden: vandervelden@inventief.nl of (013) 583 70 70.